Volvo Cars en Epic Games voorzien met Unreal Engine de volgende generatie Volvo’s van realtime fotorealistische visuals

Om zijn klanten de best mogelijke gebruikservaring te bieden, integreert Volvo Cars, in een gloednieuwe samenwerking met Epic Games, fotorealistische visualisatietechnologie in zijn volgende generatie elektrische auto’s. De bedrijven bundelen hun krachten om de Unreal Engine, de game engine van Epic, te integreren in nieuwe Volvo’s. Het resultaat: ongeëvenaarde graphics in de wagen.

Epic Games is een toonaangevend bedrijf dat zich bezighoudt met interactieve entertainment en software. Het is vooral bekend van Fortnite, een van de grootste games ter wereld. Epic Games ontwikkelt ook Unreal Engine, software die algemeen beschouwd wordt als de meest geavanceerde 3D-creatietool, en die naast games ook in uiteenlopende andere sectoren gebruikt wordt. Nu wil ook Volvo hem gebruiken om digitale interfaces te ontwikkelen en realtime beelden in de wagen te renderen.

Volvo Cars is de eerste Europese autofabrikant die de Unreal Engine gebruikt om de Human Machine Interface (HMI) te ontwikkelen. Meer specifiek zal de aandacht in eerste instantie uitgaan naar de Driver Information Module (DIM), een van de displays in het interieur die de bestuurder voorziet van relevante informatie en infotainment-functies.

In de nieuwe Volvo’s zullen klanten op die displays indrukwekkende graphics van hoge kwaliteit te zien krijgen. Veel scherpere renders, rijkere kleuren en gloednieuwe 3D-animaties zijn nog maar de eerste stappen die de ontwikkelaars van Volvo nemen om de graphics naar een hoger niveau te tillen.

“Om onze klanten de best mogelijke gebruikerservaring te bieden en bij te dragen aan een veilige en gepersonaliseerde rit, hebben we rijke, immersieve en responsieve visualisaties nodig in onze wagens”, zegt Henrik Green, chief product officer bij Volvo Cars. “Unreal Engine maakt dat mogelijk, waardoor het nog fijner wordt om tijd door te brengen in een Volvo.”

Door de Unreal Engine te koppelen aan de derde generatie van Snapdragon® Cockpit Platforms en zijn krachtige rekenvermogen, zullen de nieuwe Volvo’s de toon zetten op het vlak van prestaties voor graphics en infotainmentsystemen.

Het nieuwe infotainmentsysteem van Volvo Cars zal daardoor meer dan dubbel zo snel zijn in vergelijking met zijn voorganger, terwijl de graphics in de wagen zelfs tot tien keer sneller gegenereerd en verwerkt zullen worden.

“Wanneer je realtime interactieve graphics met hoge resolutie integreert in een wagen, open je de deur naar uiteenlopende nieuwe manieren om alle inzittenden te informeren en te entertainen”, zegt Heiko Wenczel, Director of Automotive en HMI voor Unreal Engine van Epic Games. “De hypergetalenteerde design- en productontwikkelingsteams van Volvo Cars hebben deze kans om iets vernieuwends te doen met beide handen gegrepen, en zullen interessante nieuwe functies blijven ontwikkelen die de capaciteiten van Unreal Engine ten volste benutten.”

Het gloednieuwe, volledig elektrische paradepaardje dat Volvo Cars later dit jaar zal onthullen, zal de eerste auto zijn waarvan de nieuwe graphics ontwikkeld zijn. Dat model is het eerste van een nieuwe generatie volledig elektrische Volvo’s; het merk streeft er immers naar om tegen 2030 alleen volledig elektrische wagens te verkopen.

In de toekomst ziet het bedrijf nog meer mogelijkheden voor Unreal Engine om andere technologieën in nieuwe Volvo's te bevorderen. De ontwikkelaars van Volvo Cars blijven immers nieuwe toepassingen voor deze en andere softwaregerelateerde technologieën verkennen zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.

Volvo Cars wil tegen het midden van het decennium de helft van alle software in zijn auto's intern ontwikkelen en is op grote schaal softwareontwikkelaars aan het aanwerven. Startend programmeertalent zal in het bedrijf tal van kansen krijgen om te werken aan opwindende en baanbrekende nieuwe toepassingen en platformen voor in de auto.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image