Volvo Cars test nieuwe draadloze laadtechnologie

Volvo Cars integreert en test samen met een selectie partners een nieuwe draadloze laadtechnologie in een reële stedelijke omgeving, om zo het potentieel ervan voor toekomstige elektrische auto’s te beoordelen.

In een periode van drie jaar zal een kleine vloot volledig elektrische Volvo’s XC40 Recharge door Cabonline, de grootste taxi-operator in Scandinavië, worden gebruikt als taxi's en draadloos worden opgeladen aan stations in Göteborg, in Zweden.

Het testen van het draadloos laden is een van de vele projecten die zijn uitgewerkt binnen het strategische initiatief Gothenburg Green City Zone, dat bepaalde zones binnen de stad gebruikt als reële testomgevingen voor de ontwikkeling van duurzame technologieën.

“Gothenburg Green City Zone stelt ons in staat om opwindende nieuwe technologieën uit te proberen in een reële omgeving en ze op termijn te beoordelen voor een mogelijke toekomstige bredere invoering”, aldus Mats Moberg, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Volvo Cars. “Nieuwe laadtechnologieën uittesten samen met een selectie partners is een goede manier om alternatieve laadopties voor onze toekomstige auto’s te beoordelen.”

De laadstations voor deze test worden geleverd door Momentum Dynamics, een toonaangevende provider van draadloze elektrische laadsystemen. Het laden start automatisch wanneer een compatibel voertuig boven op een in de straat verwerkt laadpad parkeert; zo kunnen bestuurders hun auto makkelijk opladen zonder dat ze uit hoeven te stappen.

Het laadstation stuurt energie door het laadpad, en die wordt opgevangen door een ontvanger in de wagen. Om de auto makkelijk te positioneren boven het laadpad zal Volvo Cars zijn 360-gradencamerasysteem gebruiken. Voor de volledig elektrische XC40 Recharge bedraagt het draadloze laadvermogen meer dan 40 kW, waardoor dit model ongeveer vier keer sneller oplaadt dan met een bedrade lader van 11 kW AC en bijna even snel als een snellader van 50 kW DC.

In totaal zullen de Volvo's meer dan 12 uur per dag worden gebruikt en 100.000 km per jaar rijden; zo wordt dit ook de eerste duurzaamheidstest voor volledig elektrische Volvo's in een commercieel gebruiksscenario.

Andere partners die betrokken zijn bij het project voor draadloos opladen zijn de eigen Zweedse retailers van het bedrijf, Volvo Bil en Volvo Car Sörred, de Zweedse energiemaatschappij Vattenfall met laadnetwerk InCharge, het energiebedrijf van de stad Göteborg, Energi, en Business Region Gothenburg, een gemeentelijk agentschap voor economische ontwikkeling dat eigendom is van de stad Götenborg.

Vorig jaar nam Volvo Cars deel aan de lancering van het initiatief Gothenburg Green City Zone, dat tegen 2030 emissievrij vervoer wil verwezenlijken. Door een echte stad als proefterrein te gebruiken kan het bedrijf de ontwikkeling van technologieën en diensten op het vlak van elektrificatie, gedeelde mobiliteit, autonoom rijden, connectiviteit en veiligheid versnellen.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image