Dit is de beste SUV… volgens een vrouwelijke jury

Autojournalist mag dan wel het label van een “mannenjob” opgespeld krijgen, uiteraard beoefenen ook vrouwen deze stiel. Om meer aandacht te krijgen voor de vrouwelijke autojournalisten, wordt de Women World Car of the Year georganiseerd. Zien we daar andere winnaars dan bij de traditionele prijzen?

In 2009 werd de prijs voor de eerste keer uitgereikt, toen de Nieuw-Zeelandse Sandy Myhre de WWCOTY in het leven riep. De stemcriteria zijn gebaseerd op dezelfde principes die elke bestuurder hanteert bij het kiezen van een auto. Er bestaat niet zoiets als ‘vrouwenauto’, lezen we dan ook geregeld op de website van de prijs. Bij het uitbrengen van de stem, houden de juryleden rekening met de standaardcriteria, zoals veiligheid, kwaliteit, prijs, design, rijgemak en ecologische voetafdruk.

Met die criteria in het achterhoofd bepaalde de jury de winnaars in de verschillende categorieën, waarvan die van beste gezins-SUV natuurlijk één van de belangrijkste is. Dat segment is immers één van de populairste van het moment.

Ook voor de fleet

De winnaar is een wel heel recent model: de Kia Sportage. In september onthuld op het autosalon van München en pas sinds begin dit jaar beschikbaar in fleetvriendelijke plug-in hybride versie (70 km elektrische autonomie), maar dat hield het model niet tegen om een uitstekende indruk op de juryleden te maken. Daarnaast scoorde het model ook dankzij zijn “lange garantie van 7 jaar, een look met veel uitstraling en een eigentijds geëlektrificeerd motorenpalet met mild hybrides, een zelfopladende hybride en zelfs een PHEV-versie”, aldus de vertegenwoordigers van WWCOTY.

Ook in fleetmiddens is de Sportage trouwens een uitstekende keuze. De plug-in hybride Sportage is fiscaal 100% aftrekbaar en heeft een laag VAA, terwijl z’n batterij van 13,8kWh ervoor zorgt dat je al leert werken met een laadkabel. De ideale opstap naar een elektrische bedrijfswagen in 2026! Bovendien ben je door de combinatie van elektro- en verbrandingsmotor niet afhankelijk van de – op vele plaatsen – gebrekkige laadinfrastructuur in ons land. En ook bij verschillende vakbladen won de Sportage prijzen. Om maar te zeggen: een goede auto scoort bij alle soorten doelgroepen.

Toch op zoek naar een SUV van een ‘maatje groter’? Vorig jaar kroonde de WWCOTY-jury de Kia Sorento tot grote SUV van het jaar!

Gallerij

Sterckx - De Smet article image