De nieuwe generatie zuiver elektrische Volvo’s wordt standaard geleverd met LiDAR-technologie en een AI-aangedreven supercomputer om levens te helpen redden

De toekomstige volledig elektrische SUV, het paradepaardje van Volvo Cars, zal standaard zijn uitgerust met toonaangevende veiligheidstechnologie die zal helpen om nog meer levens te redden. Zo legt het bedrijf de lat voor autoveiligheid weer wat hoger.

De volledig elektrische opvolger van de XC90 van Volvo Cars, die in 2022 wordt onthuld, zal standaard worden geleverd met geavanceerde sensoren, zoals door Luminar ontwikkelde LiDAR-technologie en een computer voor autonoom rijden aangedreven door de NVIDIA DRIVE Orin™-system-on-a-chip.

Door deze hypermoderne hardware te combineren met software van Volvo, Zenseact en Luminar in de volgende generatie van zijn reeds lang gebruikte technologie om aanrijdingen te voorkomen, wil Volvo Cars met dit nieuwe pakket veiligheidsvoorzieningen het aantal dodelijke slachtoffers en ongevallen in z’n geheel verminderen.

“Volvo Cars is altijd al een leider op het gebied van veiligheid geweest. Het zal nu het volgende niveau van autoveiligheid bepalen”, zegt Håkan Samuelsson, CEO. "Door deze hardware standaard in te bouwen kunnen we de veiligheidsvoorzieningen continu over-the-air verbeteren en geavanceerde systemen voor autonoom rijden introduceren, waarmee we ons leiderschap op het gebied van veiligheid versterken."

Met het nieuwe softwarepakket veiligheidsvoorzieningen wil Volvo Cars het aantal aanrijdingen verminderen. Het zal naar verwachting in de loop van de tijd nog verder verbeteren via over-the-air updates. De nieuwe technologieën zijn ook ontworpen om specifiek die verkeerssituaties aan te pakken die resulteren in een groot deel van de nog resterende ernstige verwondingen en dodelijke slachtoffers.

"Vanuit onze ambitie om steeds veiligere auto's te leveren, is ons doel op lange termijn het bereiken van nul aanrijdingen en het volledig voorkomen van crashes", zegt Henrik Green, Chief Technology Officer. "Omdat we onze veiligheidstechnologie continu verbeteren via over-the-air updates verwachten we dat aanrijdingen steeds zeldzamer zullen worden en hopen we nog meer levens te redden."

Eenmaal geïntroduceerd, wordt verwacht dat de technologie in de loop van de tijd matuur en steeds krachtiger zal worden, en zal de auto de menselijke bestuurder assisteren en zijn capaciteiten in kritieke veiligheidssituaties verbeteren. Waar vorige generaties van technologie grotendeels berustten op het waarschuwen van de bestuurder voor mogelijke acute bedreigingen, zal deze nieuwe veiligheidstechnologie na verloop van tijd steeds vaker ingrijpen om aanrijdingen te voorkomen.

Hoewel het redden van levens en het voorkomen van letsels de voornaamste prioriteit van het bedrijf blijft, ziet Volvo Cars ook een potentieel bijkomend voordeel van lagere verzekeringskosten, aangezien er steeds minder Volvo’s betrokken zullen zijn bij auto-ongevallen. Een Care-pakket, standaard op alle volledig elektrische Volvo's, omvat verzekeringsdekking indien beschikbaar.

Naast de reeks sensoren en AI-rekenprestaties, zal het toekomstige topmodel van Volvo ook worden geleverd met back-upsystemen voor belangrijke functies zoals sturen en remmen, waardoor hij qua hardware klaar zal zijn voor veilig, autonoom rijden zonder toezicht zodra dat beschikbaar wordt.

Die back-upsystemen zullen, naast LiDAR, berekening en software, de Highway Pilot-functie inschakelen, die intern is ontwikkeld samen met Zenseact, het softwareontwikkelingsbedrijf voor autonoom rijden van Volvo Cars. De optionele Highway Pilot, een functie voor autonoom rijden op de snelweg zal worden geactiveerd voor klanten zodra het systeem als veilig is geverifieerd en wettelijk is toegestaan voor specifieke geografische locaties en omstandigheden.

Eerder dit jaar kondigde Volvo Cars aan dat het NVIDIA-technologie gaat gebruiken om het rekenwerk in zijn auto’s te centraliseren. Het centrale computersysteem en de computer voor autonoom rijden, beide aangedreven door NVIDIA-technologie, zullen ervoor zorgen dat Volvo’s in de loop van de tijd veiliger, persoonlijker en duurzamer worden via over-the-air updates, terwijl ze tegelijkertijd de rekenkracht bieden die nodig is voor vision- en LiDAR-verwerking.

De nieuwe veiligheidstechnologie illustreert het geloof van Volvo Cars in de samenwerking met leiders in de technologische sector zoals Luminar, NVIDIA en Zenseact om de beste en veiligste auto's aan zijn klanten te leveren. Deze en andere partnerschappen bieden Volvo Cars de technologische basis om een van de snelst evoluerende bedrijven in een snel veranderende sector te worden.

Volvo Cars zal meer details over zijn toekomstige technologische roadmap onthullen tijdens het Volvo Cars Tech Moment, dat op 30 juni zal plaatsvinden.

Gallerij

Sterckx - De Smet article image