Suzuki introduceert de gefacelifte Swift

Suzuki lanceert het gefacelifte model van de sportieve compacte hatchback, de Swift. De updates omvatten sportieve verbeteringen aan het koetswerk, er komen zuiniger motorisaties en bijkomende intelligente veiligheidsfuncties.

De Swift is al lang de lieveling van automobilisten over heel de wereld die op zoek zijn naar een stijlvolle en een leuk rijdende compacte hatchback. De huidige Swift, die in 2017 werd gelanceerd, haalde de top drie bij de World Urban Car Awards in 2018 en eind 2019 waren er, verspreid over meer dan 119 landen al meer dan 745.000 exemplaren verkocht. De updates voor het faceliftmodel leggen vooral de klemtoon op de iconische kenmerken van de Swift in de vorm van een moderne styling, een verfijnd rijgedrag en intelligente technologie.

Wat houdt de Swift-facelift in?

Verfijnd design

Dynamische stylingupdates, zoals een sportief ogend radiatorrooster met 3D-effect in combinatie met een horizontale chroomlat, gepolijste lichtmetalen velgen, bi-tone kleurencombinaties voor het koetswerk en elegante kleurmogelijkheden voor interieurelementen.

Zuinige motorisaties

De Swift wordt aangedreven door de nieuwe K12D 1.2 DUALJET-motor die standaard wordt voorzien van SHVS (milde hybride aandrijving) met een grotere lithium-ion batterij. Dit maakt de motor nog zuiniger zonder afbreuk te doen aan het typische fun-to-drive-karakter van de Swift.

Intelligente veiligheidstechnologie

Het vernieuwde model wordt uitgerust met verkeersbordherkenning, dodehoekmonitor en rijstrookassistent naast tal van bestaande intelligente veiligheidsfuncties.

Oogverblindend design

Koetswerk

De Swift is een echte eyecatcher dankzij de sportieve en gedurfde snuit, de brede schouders en karakteristieke omvattende glaspartij. Deze elementen suggereren een zwevend dak in combinatie met de verticaal gemonteerde LED-units. De gefacelifte Swift krijgt een opvallende styling die nog meer wordt verfijnd met nieuwe elementen zoals een grille met 3D-effect waarin een verchroomde horizontale lat wordt geïntegreerd. Verder zijn er verfijnde gepolijste lichtmetalen velgen, die de nieuwe Swift een krachtige en exclusieve look geven.

Koetswerkkleuren

De Swift facelift is voortaan ook beschikbaar met een trendy tweekleurig koetswerk, zoals het opvallende Burning Red Pearl Metallic in combinatie met een zwart dak, maar er is eveneens Speedy Blue Metallic met zwart dak, of het nieuwe Frame Orange Pearl Metallic met zwart dak. Tot slot is er ook het nieuwe Rush Yellow Metallic met zilveren dak.

Interieur

Het interieur van de vernieuwde Swift krijgt sportieve, verfijnde elementen zoals cilindrische meters, een middenconsole zoals in een cockpit en een sportief D-vormig stuur dat veel gevoel en rijvertrouwen biedt. Het faceliftmodel is leverbaar met nieuwe zilverkleurige interieurelementen die het dashboard een moderne uitstraling geven en nog dynamischer maken.

Zuinige motor

Nieuwe K12D 1.2 DUALJET motor met het SHVS mild hybride systeem

De nieuwe K12D 1.2 DUALJET aandrijving onder de motorkap van de vernieuwde Swift heeft een dubbel injectiesysteem dat garant staat voor een vlotte prestaties in combinatie met een laag brandstofverbruik. Dit wordt mogelijk gemaakt door de elektronische sturing van de inlaatkleppen (VVT - variabele kleptiming), een oliepomp met variabel debiet en elektronisch gestuurde oliejets om de zuigers te koelen.

De brandstofefficiëntie van de DUALJET-motor wordt nog beter wanneer het motorblok wordt uitgerust met het SHVS mild hybride systeem, dat standaard op alle Swift-faceliftmodellen wordt geleverd. Dit hybride systeem maakt gebruik van een lichte, compacte ISG (geïntegreerde starter-generator) die ook als elektromotor wordt gebruikt. Die wordt op zijn beurt gevoed door een lithium-ion batterij waarvan capaciteit werd opgetrokken van 3Ah naar 10Ah. Hierdoor daalt het brandstofverbruik gevoelig in vergelijking met het pre-facelift model.

Het SHVS mild hybride-systeem regenereert tijdens het vertragen kinetische energie tot elektrische stroom die wordt opgeslagen in de lithium-ion batterij. Bij het accelereren zal de elektromotor vervolgens de benzinemotor bijstaan waardoor het brandstofverbruik wordt gedrukt. Wanneer de wagen stilstaat, dooft de verbrandingsmotor automatisch.

Intelligente veiligheidstechnologie

Naast de bestaande intelligente veiligheidssystemen die reeds beschikbaar waren op het huidige model met inbegrip van de Dual Sensor Brake Support, vermoeidheidsassistent en de grootlichtassistent, heeft het gefacelifte model ook recht op verkeersbordherkenning, dodehoekassistent en een rijstrookassistent.

Verkeersbordherkenning

De verkeersbordherkenning maakt gebruik van een camera met één lens om de verkeersborden (zoals bijvoorbeeld maximumsnelheid) langs de weg te registreren, en de bijhorende pictogrammen vervolgens op de snelheidsmeter weer te geven.

Dodehoekassistent (BSM, Blind Spot Monitor)

Twee radarsensoren op de flanken achteraan de wagen detecteren voertuigen naast of in de buurt van de dodehoek en waarschuwen vervolgens de bestuurder via een LED-symbool in de betreffende buitenspiegel. Dit maakt het wisselen van rijstrook een stuk veiliger.

Actieve rijstrookassistent

Bij snelheden tussen 60 en 160 km/u gebruikt het systeem de monoculaire camera (één lens) voor de rijstrookherkenning. Het systeem zal de bestuurder helpen om binnen de rijstrook te blijven door de wagen actief bij te sturen wanneer onbedoeld van de rijstrook wordt afgeweken.Gallerij

Sterckx - De Smet article image
Sterckx - De Smet article image
Sterckx - De Smet article image
Sterckx - De Smet article image
Sterckx - De Smet article image