De nieuwe Volvo EX90: uw veiligheid helpen garanderen door begrip

Vraag aan eender wie op straat wat in hen opkomt als ze aan Volvo Cars denken en velen zullen zeggen ‘veiligheid’. We zijn er trots op dat we daar om bekend staan, want we hebben hard aan die merkreputatie gebouwd.

Voor ons is veiligheid niet zomaar een marketingoefening of weer maar eens een verplichting vanuit de regelgeving, maar staat het centraal in ons doel als bedrijf.

Zoals onze CEO Jim Rowan het tijdens zijn keynotetoespraak heeft verwoord (die u HIER kunt bekijken), zijn we al bijna 100 jaar een leider op het vlak van autoveiligheid. In die periode hebben we nieuwe normen gesteld en nieuwe technologieën uitgevonden die al vele levens hebben gered.

Ons verwachte volledig elektrisch paradepaardje dat op 9 november onthuld zal worden, de SUV EX90, zet die traditie voort. De standaardveiligheid in die EX90 gaat verder dan elke eerdere Volvo. En zo hoort het, want enkel dankzij innovatie kunnen we vooruitgaan en dingen beter maken.

We blijven innoveren totdat auto’s geen ongevallen meer veroorzaken, totdat we een volledig koolstofneutraal bedrijf zijn. En dat alles om meer levens te beschermen, in lijn met ons doel. De EX90 luidt een nieuw tijdperk in voor Volvo Cars: we brengen onze erfenis op het vlak van veiligheid, kwaliteit en innovatie naar de toekomst.


De menselijke ervaring begrijpen

Wat kunt u van onze nieuwe Volvo EX90 verwachten? Het is auto die ontworpen is om u en zijn omgeving beter te begrijpen en zo u, uw passagiers en anderen in het verkeer veilig te houden.Hij kan ook slimmer en veiliger worden over verloop van tijd, want hij leert van nieuwe gegevens en krijgt updates.

Onze nieuwste veiligheidstechnologie werd ontwikkeld op basis van het begrip van menselijk gedrag, verankerd in decennia van veiligheidsonderzoek van ons en anderen. Waarschijnlijk maakt ieder van ons in zijn leven ooit een auto-ongeval mee of wordt er onrechtstreeks door getroffen.

Dat is niet verwijtend bedoeld, want we weten dat u meestal een goede, alerte chauffeur bent die kan ingrijpen wanneer dat nodig is. Maar we zijn allemaal maar mensen, en mensen krijgen nu eenmaal te maken met emoties.

We weten allemaal dat afleiding en vermoeidheid deel uitmaken van het leven, en dat ze ook in de auto aanwezig zijn. We weten dat u niet altijd op uw best kunt zijn, om wat voor reden dan ook. En in het verkeer volstaan slechts een paar seconden voor het ondenkbare.

We willen u daarom helpen om een betere bestuurder te zijn en het risico op een ongeval verkleinen. De Volvo EX90 heeft een onzichtbaar veiligheidsschild met onze nieuwste sensortechnologie. Daardoor begrijpt de auto uw gemoedstoestand en de wereld rondom u beter.


Onvermoeibare sensoren

Laten we met de buitenkant beginnen. Geavanceerde sensoren zoals camera’s, radars en LiDAR, allemaal aangedreven door ons ‘core computing’-platform en software, werken samen en creëren zo een 360°-beeld van de wereld in real time.

Onze sensoren worden niet moe of raken niet afgeleid. Ze zijn ontworpen om te reageren wanneer u juist die milliseconde te laat bent. Onze LiDAR-technologie registreert dag en nacht het wegdek voor de auto, ongeacht de snelheid waarmee u rijdt. De technologie kan kleine voorwerpen honderden meters vooraf zien. Op die manier is er meer tijd om te informeren, handelen en vermijden.

Naarmate onze auto’s langer de weg op zijn en we van de gegenereerde gegevens leren, toont ons onderzoek aan dat onze software en sensoren het aantal ongevallen met ernstige verwondingen of de dood tot gevolg met 20 procent kan verminderen.

We schatten ook dat we zelfs het totale aantal ongevallen met 9 procent kunnen verminderen, wat op termijn zou kunnen leiden tot miljoenen vermeden ongevallen – een grote stap naar een veiligere wereld.


Een waakzame beschermer

Ook binnenin de auto houdt ons onzichtbare veiligheidsscherm een oogje voor u in het zeil. Speciale sensoren en camera’s, aangedreven door onze intern ontwikkelde algoritmes, kunnen de concentratie aan de hand van uw blik meten. Dankzij die technologie kan de EX90 zien wanneer u afgeleid, moe of onoplettend bent. Dat gaat nog een stap verder dan wat tot nu toe in een Volvo mogelijk was.

Uw auto zal u waarschuwen: eerst op een vriendelijke manier, maar daarna hardnekkiger als dat nodig blijkt. En als het ondenkbare gebeurt en u in slaap valt of onwel wordt tijdens het rijden, kan de EX90 veilig stoppen en hulp inroepen.

Meer details over ons nieuwe volledig elektrisch paradepaardje volgen in de komende weken voor de wereldwijde onthulling op 9 november. Houd het dus in de gaten!

Gallerij

Sterckx - De Smet article image