Nog schonere lucht in Volvo's dankzij baanbrekende luchtzuiveringstechnologie

Allergieën, astma en luchtverontreiniging hebben een negatieve invloed op honderden miljoenen mensen over de hele wereld, zo blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldallergieorganisatie. Daarom neemt Volvo Cars maatregelen om zijn klanten in zijn nieuwste auto's een steeds betere luchtkwaliteit te kunnen bieden dankzij een geavanceerde luchtzuivering waardoor mensen zuiverdere lucht kunnen inademen.

Volvo Cars is ervan overtuigd dat zuivere lucht heel wat voordelen biedt op het vlak van persoonlijke gezondheid en veiligheid. Daarom zal het bij de ontwikkeling van zijn auto's verdere verbeteringen blijven voorzien binnen dit domein.

De Advanced Air Cleaner, een onderdeel van de recentste luchtzuiveringstechnologie die beschikbaar is op de modellen van de nieuwe 90- en 60-reeksen, werd door Allergy Standards Limited (ASL) GECERTIFICEERD als astma- en allergievriendelijk. De technologie verwijdert tot 99,9% van de allergenen van gras-, boom- en onkruidpollen uit de binnenkomende lucht.

Allergy Standards Limited (ASL) is een onafhankelijk certificeringsprogramma dat consumenten helpt om producten te identificeren die geschikt zijn voor mensen met astma en allergieën.

“Door onze klanten te helpen om de luchtkwaliteit in hun Volvo te verbeteren, helpen we de nadelige gezondheidseffecten van luchtverontreiniging, allergieën en fijne deeltjes te beperken”, aldus Dr. Maria Bernander, expert inzake gezondheidseffecten voor passagiers bij Volvo Cars. “Zuiverdere lucht biedt niet enkel voordelen voor de persoonlijke gezondheid. Studies hebben immers aangetoond dat het ook kan helpen om de concentratie te verbeteren, waardoor u meer gefocust kunt blijven tijdens de rit.”

Bovendien zullen bestuurders van de nieuwste Volvo's* aan de hand van livegegevens op het centrale display kunnen nagaan of de lucht in de auto al dan niet moet worden gezuiverd. Deze gegevens geven de actuele pollen- en luchtkwaliteitsniveaus in de buitenlucht weer. Met deze intern ontwikkelde app is Volvo Cars de eerste autofabrikant die bestuurders livegegevens kan verstrekken over het pollenniveau in de buitenlucht.

“Door de luchtzuiveringsfuncties in onze auto's regelmatig te testen en verder te ontwikkelen kunnen we ons concurrentievoordeel vergroten door een comfortabelere en gezondere rijervaring te bieden”, aldus Anders Löfvendahl, technisch expert inzake luchtkwaliteit in wagens en functieverantwoordelijke.

Auto's die zijn uitgerust met de nieuwste luchtzuiveringstechnologie van Volvo, zijn ook uitgerust met een sensor die in 2020 wereldwijd als eerste in Volvo's werd geïntroduceerd en die de PM2.5-niveaus in de auto meet waardoor de klant deze kan vergelijken met de niveaus buiten.

PM2.5-niveaus geven de hoeveelheid fijn stof in de lucht aan en worden vaak gebruikt om de luchtkwaliteit te meten. Wereldwijd zijn er heel wat stedelijke gebieden die kampen met PM2.5-niveaus die de aanbevolen niveaus van de Wereldgezondheidsorganisatie overschrijden – nog een bewijs dat het nodig is om de impact ervan te beperken.

Dankzij de filter op basis van synthetische vezels en de ionisatie in de Advanced Air Cleaner van Volvo Cars blijven tot 95% van de PM2.5-deeltjes uit de auto’s van onze 60- en 90-reeksen.

Bovendien kan de Advanced Air Cleaner meer dan 97% van de rondzwevende virussen die via de luchtfilter de auto proberen binnen te dringen verwijderen en bestaande virusniveaus in het voertuig met wel 95% terugdringen. Uit de resultaten van recente tests door het onafhankelijke Oostenrijkse onderzoeks- en testinstituut OFI blijkt dat de technologie zeer doeltreffend is tegen rondzwevende virussen dankzij de virale filtratie-efficiëntie van de filter en de ionisator.

* Auto’s geproduceerd vanaf Q2 2022, geldt niet voor alle varianten van de XC40

Gallerij

Sterckx - De Smet article image