In het kader van zijn ambities rond dierenwelzijn kiest Volvo Cars voor volledig ledervrij in alle zuiver elektrische wagens

Volvo Cars neemt een ethisch standpunt in rond dierenwelzijn in zijn volledig elektrische wagens. Eerst is de nieuwe C40 Recharge aan de beurt, nadien zullen alle volledig elektrische Volvo-modellen ledervrij zijn.

De komende jaren zal Volvo Cars een volledig nieuwe familie van zuiver elektrische wagens uitbrengen. De bedoeling is om tegen 2030 enkel nog 100% elektrische wagens op de markt te brengen – allemaal ledervrij.

Als onderdeel van de ambitie om volledig ledervrij te worden, zoekt Volvo Cars actief naar hoogwaardige en duurzame bronnen voor heel wat materialen die momenteel binnen de auto-industrie worden gebruikt.

Het bedrijf wil dat tegen 2025 een kwart van het materiaal in nieuwe Volvo-wagens bestaat uit gerecycleerde en op biologische bronnen gebaseerde inhoud, zodat het tegen 2040 een volledig circulair bedrijf is. In het kader van zijn klimaatactieplannen streeft Volvo Cars er ook naar dat alle directe leveranciers, inclusief materiaalleveranciers, tegen 2025 volledig hernieuwbare energie gebruiken.

De overstap van het bedrijf naar ledervrije interieurs is ook ingegeven door de bezorgdheid over de negatieve milieueffecten van de veeteelt, waaronder ontbossing. Vee is naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer 14% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen als gevolg van menselijke activiteit, waarbij het merendeel afkomstig is van de veeteelt.

In plaats van lederen interieuropties zal Volvo Cars zijn klanten alternatieven bieden van hoogwaardige, duurzame materialen, afkomstig van biologische en gerecycleerde bronnen.

Zo zal Nordico, een nieuw interieurmateriaal dat door Volvo Cars werd ontwikkeld, bestaan uit textiel dat is gemaakt van gerecycleerd materiaal, zoals PET-flessen, biologisch materiaal van duurzaam beheerde bossen in Zweden en Finland, en kurken die zijn gerecycleerd uit de wijnindustrie - hiermee wordt een nieuwe standaard gezet voor premium interieurdesign. Het materiaal zal zijn debuut maken in de volgende generatie Volvo-modellen.

Volvo Cars blijft ook wolmixen aanbieden van leveranciers die beschikken over een certificaat voor een verantwoorde aankoop van wol; zo wil het bedrijf een volledige traceerbaarheid en dierenwelzijn garanderen in zijn woltoeleveringsketen.

“Als vooruitstrevende autofabrikant moeten wij alle aspecten van duurzaamheid aanpakken, niet alleen de CO2-uitstoot”, zegt Stuart Templar, Director of Global Sustainability bij Volvo Cars. “Een verantwoord aankoopbeleid is een belangrijk onderdeel binnen die aanpak, waaronder het respect voor dierenwelzijn. Ledervrije interieurs voor onze zuiver elektrische auto's zijn een volgende stap in de juiste richting om dit probleem aan te pakken.”

Volvo Cars wil ook minder restproducten van de veeteelt gaan gebruiken; die worden nu vaak gebruikt in of bij de productie van kunststoffen, rubber, smeermiddelen en kleefstoffen, hetzij als onderdeel van het materiaal, hetzij als proceschemicaliën bij de productie of verwerking van het materiaal.

Het bedrijf zet deze stap omdat het van mening is dat, hoewel het een stap in de goede richting is om voor ledervrij te kiezen, dit op zichzelf nog niet betekent dat een auto-interieur veganistisch is.

Door te streven naar een maximale actieve vervanging van die materialen, neemt Volvo Cars een sterk en ethisch standpunt in: door bij te dragen tot een verminderde vraag naar materialen die dierlijke producten bevatten doet het wat het kan om dierenleed te stoppen.

“Het zal een hele uitdaging zijn om producten en materialen te vinden die het dierenwelzijn ondersteunen, maar dat is geen reden om dit belangrijke onderwerp uit de weg te gaan”, aldus Stuart Templar. “Het is een reis die de moeite waard is. Een echt progressieve en duurzame mentaliteit betekent dat we onszelf moeilijke vragen moeten stellen en actief moeten proberen antwoorden te vinden.”

Gallerij

Sterckx - De Smet article image