Volvo Car Group en Northvolt bundelen hun krachten voor batterijontwikkeling en -productie

Volvo Car Group wil een joint venture oprichten samen met het toonaangevende Zweedse batterijbedrijf Northvolt voor de ontwikkeling en productie van duurzamere batterijen, op maat gemaakt voor de volgende generatie zuiver elektrische auto’s van Volvo en Polestar.

Als eerste stap in de 50/50-joint venture willen Volvo Car Group en Northvolt in Zweden een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum bouwen dat in 2022 operationeel moet zijn.

Dat centrum zal voortbouwen op de batterij-expertise van beide ondernemingen en werken aan de ontwikkeling van de volgende generatie geavanceerde batterijcellen en technologieën voor voertuigintegratie, specifiek bedoeld voor auto's van Volvo en Polestar.

De geplande joint venture zal ook een nieuwe gigafabriek openen in Europa, met een potentiële capaciteit tot 50 gigawattuur (GWh) per jaar. De start van de productie is voorzien voor 2026.

Als onderdeel van de plannen wil Volvo Car Group vanaf 2024 ook jaarlijks 15 GWh aan batterijcellen afnemen van de bestaande Northvolt Ett-batterijfabriek in Skellefteå, Zweden.

Naast eerder aangekondigde overeenkomsten voor de levering van batterijen zal het partnerschap met Northvolt instaan voor de Europese behoefte aan batterijcellen die de basis zullen vormen voor de ambitieuze elektrificatieplannen van Volvo Cars. Volvo Cars wil dat tegen 2025 de helft van de auto’s die het verkoopt zuiver elektrisch zijn en tegen 2030 moet dat 100% zijn.

Vandaag vertegenwoordigt de productie van batterijen voor de volledig elektrische auto's van Volvo Car Group een groot deel van de totale CO2-uitstoot van de totale levenscyclus van de auto. Dankzij de samenwerking met Northvolt, een leider in de productie van duurzame batterijen, en de productie van batterijen niet ver van zijn productiefaciliteiten in Europa, kan Volvo Car Group de ecologische voetafdruk die toe te schrijven is aan de aankoop en productie van batterijen voor zijn toekomstige auto's verkleinen.

"Door samen te werken met Northvolt zijn we zeker van een toelevering van hoogwaardige, duurzamere batterijcellen voor onze overgang naar een bedrijf dat enkel elektrische auto's produceert", verklaarde Håkan Samuelsson, CEO van Volvo Car Group. “Door de nauwe samenwerking met Northvolt kunnen we ook onze interne ontwikkelingscapaciteiten versterken."

De nieuwe gigafabriek, die voor 100 procent op schone energie zal draaien, zal naar verwachting ongeveer 3000 mensen tewerkstellen. Over de locatie van de nieuwe fabriek moet nog worden beslist. De eerste auto met batterijcellen die via de joint venture zijn ontwikkeld, wordt de elektrische opvolger van het best verkochte model van Volvo Cars, de XC60.

"Volvo Cars en Polestar zijn koplopers in de overgang naar elektrificatie en dus de perfecte partners op het traject dat voor ons ligt. Wij streven er immers naar de duurzaamste batterijcellen ter wereld te ontwikkelen en te produceren", aldus Peter Carlsson, medeoprichter en CEO van Northvolt. "Wij zijn er trots op hun exclusieve partner te worden voor de productie van batterijcellen in Europa."

Het partnerschap met Northvolt is essentieel voor de ambitie van Volvo Cars om een leider te worden binnen het segment van de elektrische premiumauto's en om tegen 2030 enkel zuiver elektrische voertuigen te verkopen. Het is ook een belangrijke stap in de uitbreiding van de interne ontwikkelingscapaciteiten van Volvo Car Group, waarvoor al partnerschappen werden afgesloten met echte leiders binnen de technologische sector.

Voor Polestar betekent het een verdere boost voor de Europese groeiambities en benadrukt het de inzet voor het Polestar 0-project, dat tot doel heeft om tegen 2030 een echt klimaatneutraal voertuig te creëren.

“Door de nieuwe generatie batterijceltechnologie intern te ontwikkelen samen met Northvolt kunnen we batterijen ontwerpen die specifiek bestemd zijn voor Volvo- en Polestar-bestuurders", verklaart Henrik Green, chief technology officer bij Volvo Cars. "Dankzij de intern ontwikkelde cellen voor onze elektrische auto's kunnen we focussen op wat de klanten van Volvo en Polestar willen, zoals actieradius en korte oplaadtijden."

"De samenwerking met Northvolt is een belangrijke stap voor ons industriële netwerk nu we op weg zijn naar volledige elektrificatie tegen 2030", aldus Javier Varela, hoofd van industrial operations and quality. "Batterijen zijn een van de belangrijkste onderdelen in een volledig elektrische auto, en door samen te werken met Northvolt garanderen we een efficiënte en rendabele toeleveringsketen van hoogwaardige en duurzame batterijen in Europa."

Gallerij

Sterckx - De Smet article image