De RED DOLPHINS Europees vicekampioenen offshore zeilen dubbel gemengd

De Red Dolphins, Sophie Faguet en Jonas Gerckens, kwamen zaterdag 5 september om 10.45 uur net na Frankrijk over de finish van het EK offshore zeilen dubbel gemengd in Genua. Ze winnen zo voor het tweede jaar op rij de zilveren medaille.

Ze vertrokken op woensdag om 15.35 uur vanuit Genua in de richting van Corsica, om vervolgens verschillende Italiaanse eilanden te ronden en dan terug te keren langs de kust van Italië.

Het niveau was vanaf het begin van dit tweede Europees Kampioenschap zeer hoog. Spanje, Frankrijk, België en Italië konden zich snel losmaken van de rest van de vloot. De grootste uitdaging tijdens deze editie was het zeer grillige weer. De wind was erg licht en onregelmatig. In dergelijke omstandigheden mogen de schippers hun aandacht geen moment laten verslappen. Ze moeten dan het minste vlaagje wind benutten om het verschil te maken. Dat vergt veel aandacht en manoeuvres, wat niet gemakkelijk is wanneer de vermoeidheid begint toe te slaan.

Sophie Faguet: “Ik ben heel blij, maar ook heel moe! Het eindgevecht met Frankrijk en Spanje was bijzonder mooi!”

Jonas Gerckens: “Ik moet zeggen dat wanneer je in een regatta moet strijden tegen Marie Riou en Iker Martinez het niveau echt wel heel hoog ligt. Het was erg moeilijk omdat er gedurende de hele race weinig wind stond. We moesten enkele grote strategische keuzes maken en op andere momenten moesten we een beetje vertrouwen op de weergoden. We hebben de hele regatta lang een vrij goed tempo kunnen aanhouden. We moeten zeker terugkomen voor het goud, maar op dit moment zijn we heel blij met onze zilveren medaille!”

Deze wedstrijd van 3 dagen en 3 nachten is gebaseerd op het olympische model dat gepland is voor Parijs 2024. Dan staat voor de eerste keer in de geschiedenis van de Spelen de wedstrijd offshore dubbel gemengd op het programma. Net zoals in Parijs het geval zal zijn, zeilden de schippers van de verschillende landen tijdens dit EK in gelijkaardige boten (ook de zeilen en het gewicht aan boord waren gelijkaardig).

Ook tijdens de eerste editie in Venetië in 2019 wonnen de Red Dolphins de zilveren medaille. Deze wedstrijd trekt steeds meer schippers van hoog niveau aan, want iedereen bereidt zich al voor op de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Deze tweede editie van het EK was dan ook een ontmoeting tussen de Europese top. De 8 teams (er waren 9 beschikbare boten, maar er was een last minute forfait) konden stuk voor stuk bogen op een schitterend palmares.

Algemeen eindklassement:

- Goud: Frankrijk met Marie Riou (winnaar van de Volvo Ocean Race – Olympische spelen in Londen en Rio in het matchracen) & Benjamin Schwartz (Winnaar Volvo Ocean Race).
- Zilver: België met Sophie Faguet en Jonas Gerckens.
- Brons: Spanje met Iker Martinez (Olympische medaille in China en Griekenland in de 49er) & Natalia Dufresne (Olympische medaille in Griekenland in de 470).




Gallerij

Sterckx - De Smet article image